Skip to content

„Infernul sunt ceilalţi“

mai 19, 2010

A umbla în aceste zile la vânătoare de vinovaţi pentru reducerea preconizată de salarii, pensii şi de diferite ajutoare de stat e un sport naţional, binefăcător psihologic, dar, din păcate, fără efect în umplerea buzunarelor.

Primul la rând – parcă desemnat de soartă şi de statură la rolul de vinovat de serviciu – e premierul Boc, apoi vine întregul guvern condus de PDL, apoi preşedintele Băsescu. Cei mai generoşi sau cu alte vederi politice includ şi PSD pe listă, fie pentru anul de participare la guvernare în 2009, fie pentru „moştenirea“ din epoca Iliescu. Un loc fruntaş în rândurile vinovaţilor îl ocupă, fireşte, liberalii, în timpul cărora numărul salariaţilor din administraţie a crescut cu vreo 300.000 de angajaţi şi care au mărit considerabil pensiile şi salariile. De aici şi până la a acuza întreaga clasă politică de incompetenţă sau, mai rău, de necinste, e un pas minim, făcut repede. Fireşte, sunt şi unii mai bine orientaţi ideologic: pentru aceştia de vină e „dreapta“, FMI, finanţa internaţională ori pur şi simplu „contextul“. Stângiştii noştri nu sunt prea mulţi, dar încep să se audă totuşi încet-încet, în aşteptarea momentului când vor mobiliza lumea pe stradă sub o mare de steaguri roşii ca în Grecia. Îi aşteptăm cu interes.

Nu-i vorbă, toţi aceştia de pe listă au vina lor. Guvernul, de pildă, a greşit mai ales fiindcă nu a reuşit de la începutul anului să taie în carne vie cheltuielile cu salariile (ar fi fost înjurat cel puţin pe atât ca şi acum) şi fiindcă nu a comunicat adevărurile dure din timp. Sindicaliştii au fost demagogi şi iresponsabili. Cât despre opoziţie, să nu mai vorbim! Interesant este că nimeni nu pare să fie dispus să întoarcă degetul înspre un altfel de „vinovat“ – el însuşi!

Desigur, Guvernul Tăriceanu a umflat numărul de funcţionari: dar nu l-a umflat cu patagonezi, ci cu români. Clientelă politică? În parte, dar în parte şi oameni obişnuiţi, care au beneficiat fără să clipească de toate avantajele pilelor şi relaţiilor şi care nu au strălucit de obicei prin competenţă sau hărnicie. Sunt fraţii şi surorile noastre, unii dintre ei absolvenţi performanţi de pe la „Spiru Haret“ sau alte universităţi asemănătoare – să nu ne facem că nu-i recunoaştem! Plimbaţi-vă prin centrul Bucureştiului într-o zi de lucru, pe la 12-13. Oraşul geme de lume pe trotuare, străzile sunt blocate de maşini. De unde atâţia oameni pe bulevarde în mijlocul zilei de lucru? Din ce trăiesc concetăţenii noştri care umplu magazinele, străzile şi cafenelele? Faceţi aceeaşi experienţă într-un oraş german: lume puţină pe străzi la prânz! Fapt e că ne place să trăim lejer şi să tragem chiulul spornic, dacă se poate – la muncă, la carte, la orice. Şi s-a putut.

Sigur, politicienii au încurajat, în mod demagogic, speranţe deşarte. Dar cei care i-au crezut – de exemplu, că salariile din învăţământ vor creşte cu 50% – ei sunt inocenţi? Dacă au fost dezamăgiţi înseamnă că erau atât de nerozi încât nu pricepeau că o astfel de majorare era imposibilă. Iar dacă ştiau în sinea lor că e imposibilă, de ce au cerut-o şi s-au indignat ipocrit când n-au primit-o?

Dar ce părere aveţi despre cei – sute de mii – care s-au pensionat anticipat pe tot felul de motive aiurea, care i-au mituit pe doctori să lea dea certificate de boală nejustificate? Ce sunt aceştia? Demnitari, parlamentari, miniştri? Nici vorbă. Sunt ţărani, lucrători, funcţionari, educatoare etc., oameni obişnuiţi şi care acum înjură mânioşi. Desigur, când ţi se ia ce ţi s-a dat te superi rău. Dar în acest caz trebuia să nu ţi se dea niciodată. N-am văzut pe nimeni autoacuzându-se că a mituit vreun funcţionar pentru pensie nemeritată de boală.

Dar cei care dăm şi plătim meditaţii pentru copii? Câţi dintre noi am declarat vreodată la fisc aceste meditaţii – fie în calitate de părinţi, fie în cea de profesori? N-am făcut-o? Atunci de ce ne mai lamentăm că bugetul statului e prea strâmtorat ca să ne plătească lefurile întregi? Ce să mai vorbim despre liota de meşteri care îţi repară chiuveta, îţi montează o lampă, îţi repară calculatorul ori îţi zugrăvesc casa?

Odată chiar mi-am propus să plătesc TVA pentru o astfel de lucrare (era vorba de o firmă care o executa), dar a fost imposibil. Lucrătorul s-a sustras sub pretextul că nu-l prevenisem şi că deci nu avea chitanţierul la el. Sunt convins că acum înjură şi el guvernul! Şi câţi dintre noi n-am călătorit cu un maxi-taxi fără a primi bilet pentru banii plătiţi? Măcar de l-am fi cerut!

Să mai vorbim oare despre cei care cumpără ţigări de contrabandă prin Piaţa Obor şi prin atâtea alte locuri de la „moldoveni“? Nu mă mai întreb dacă şi ei îl înjură pe Boc, deoarece sunt convins că da!

Haideţi să o recunoaştem: în general, în România se câştigă binişor mai mult decât stă scris în scripte şi se trage chiulul vârtos cu şi fără scripte. La acest sport naţional participăm mai toţi, săraci şi bogaţi, chiar dacă în proporţii diferite. Iar milioanele de mici evazionişti fac cel puţin cât unul-doi mari evazionişti, dar sunt mult mai greu de prins. Toţi o ştim, dar nu-i frumos să o spunem la sindicat sau în parlament. Nu ne-am schimbat de pe timpul coanei Efimiţa, repetând după ea la unison: „De aia e stat ca să dea!“. Faptul că adesea guvernanţii noştri sunt laşi şi demagogi (când nu corupţi) nu e o scuză ca să trişăm la declararea impozitelor, să cumpărăm mărfuri de contrabandă sau să pretindem ajutoare necuvenite. Adăugaţi la asta contextul internaţional mizerabil, criza din Grecia etc. şi avem cauza şi vinovatul preconizatelor tăieri de salarii, pensii şi ajutoare.

Dar bineînţeles că e mai amuzant şi chiar mai reconfortant să facem bancuri – sărate sau nesărate – cu premierul Boc şi să-i înjurăm cu năduf pe toţi ceilalţi în afara noastră şi a alor noştri. Fiindcă, vorba lui Sartre: „infernul sunt ceilalţi“! Şi adică ce, nu-i aşa?

de Andrei Cornea, Revista 22.

De asemenea, va recomand si un articol semnat de Andreea Pora, aici. Buni jurnalisti, jos palaria!

Reclame
11 comentarii leave one →
 1. mai 19, 2010 19:54

  asta spun şi eu cui m-ascultă şi cui mi se pare mie că nu i s-a întunecat judecata de ură. asta repet tuturor celor care găsesc acum singurii vinovaţi în persoana premierului şi a preşedintelui, care nu văd că degradarea economică şi morală a poporului se datorează cel puţin celor 20 de ani post decembristă, a dezmăţului tuturor partidelor politice şi a clientelei lor pe banii publici. Nu vedem esenţa: suntem într-o situaţie cum n-am fost poate în nici o altă perioadă din istoria modernă, o situaţie în care nici nu mai avem resurse de redresare pentru că nu mai producem nimic, toţi cei care-au fost la putere de 20 de ani încoace s-au grăbit să treacă terenurile agricole în intravilan, să le parceleze şi să facă afaceri şi bani cu nemiluita, aşa că nici măcar agricultură de subzistenţă nu mai suntem în stare să facem. Azi mîine nici nu mai avem unde. Sunt curioasă ce dracu’ o să mîncăm peste zece ani, deşi şi acum băgăm în noi toate rebuturile Europei într-o epocă în care lumea s-ar întoarce la ceea ce e natural, noi ne umflăm cu chimicale. Poate ar trebui să fim puţin mai atenţi şi cu mentalitatea romanului, care ţăran prin esenţă îşi părăseşte apartamentul de bloc pentru o „vilă” pe 500 mp de teren şi-n loc să-şi pună 2-3 straturi de ceapă verde sau să crească o găină, îşi pune musai gazon, bolovani şi tuia, să se creadă mare boier, dar se duce la sfîrşit de săptămînă la părinţii bătrîni rămaşi în nu ştie ce fund de sat, să-şi facă provizii de carne, lapte, ouă şi ce mai găsesc pe-acolo. Mie nu-mi mai e milă de poporul meu: îl dispreţuiesc şi-l detest, pentru că a devenit un popor de trîntori şi să nu uităm că şi cei ce ne guvernează sunt tot romanaşi de-ai noştri, iar dacă în 20 de ani nu s-au găsit o mînă de oameni care să nu ne fure… asta cam spune ceva despre noi ca naţiune.

 2. mai 19, 2010 20:10

  Bun articolul citat, excelent, poate putin tendentios pe alocuri, dar adevarat in cea mai mare parte a lui. Stateam azi pe la amiaza intr-o cafenea, pe motiv ca imi luasera curentul magarii astia la radio timp de 3 ore. si ma uitam in jurul meu: la 11.30, era plin de tineri intre 25 si 35 de ani, strada vuia de lume si imi puneam exact aceeasi intrebare: oamenii astia nu au servici? nu lucreaza? ce se intampla? mereu e asa?
  Nu sunt un bugetar, n-am fost niciodata. Ziua mea de lucru incepe dimineata si se termina seara dupa 18.00. E drept, am doua job-uri, ca altfel nu ma descurc. Si platesc impozite pentru orice. Mult prea mult, de cand au introdus si forfetarul. Sigur, pe autorul articolului, chestia asta il lasa rece, insa pe mine ma lasa aproape fara bani. Cu toate astea, sunt de acord, ca idee, cu ce scrie…
  Cat despre Pora, mea culpa, n-o voi citi. Si stii de ce? Pentru ca eu nu sunt un jurnalist cumparat. In ce o priveste, am dubii serioase…

  • mai 19, 2010 20:19

   Vai Teo, nu-mi spune de impozite ca iar imi creste TA! Esti de apreciat pentru faptul ca faci fata celor 2 joburi, casa, copii- ba mai mult, intretii si un blog frumos…. Sincer, nu vreau sa stiu cam cum pici noaptea „înghesuit de copii, cu corpul în pat şi cu capul pe noptieră” 😀 Na!iar ma buseste rasul!! 😀

 3. mai 19, 2010 20:12

  Angela, ai asa mare dreptate incat eu chiar nu mai am nimic de zis…

 4. mishulake permalink
  mai 19, 2010 20:30

  Piticu’ si Chioru’ au distrus poporu’ !
  scrie pe o pancarta purtata in grupul sindicalistelor de la Federatia Educatiei Nationale/
  sursa Hotnews
  Poftim cultura !
  Subscriu, Angela !

  • mai 19, 2010 20:32

   Mishulake, mi-e draga tare Angela, aseara am descoperit-o. Cand ai timp, intra la ea pe blog, e o deosebita! Crede-ma! 😉

 5. corina permalink
  mai 20, 2010 6:18

  andreea pora aia e un accident digital 🙂
  daca tot lucreaza la privat, sa-si faca naibii o operatie estetica, ca sperie copiii la tveu

  • mai 20, 2010 7:06

   Hai bai Corino, nu fi asa dura! in definitv nu prezinta moda la Paris, e jurnalista 🙂 Mie-mi place ca-i fata desteapta si mai era si vorba aia care zice ca „frumusetea vine din interior”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: