Skip to content

La cireşe

iunie 12, 2010

de Ion Creangă

Odată, vara, pe-aproape de Moşi, mă furişez din casă şi mă duc, ziua miaza-mare, la moş Vasile, fratele tatei cel mai mare, să fur nişte cireşe; căci numai la dânsul şi încă la vro două locuri din sat era câteun cireş văratic, care se cocea-pălea de Duminica Mare. Şi mă chitesc eu în mine, cum s-o dau, ca să nu mă prindă. Intru mai întâi în casa omului şi mă fac a cere pe Ioan, să ne ducem la scăldat.

— Nu-i acasă Ion, zise mătuşa Mărioara; s-a dus cu moşu-tău Vasile sub cetate, la o chiuă din Codreni, s-aducă nişte sumani. Căci trebuie să vă spun că la Humuleşti torc şi fetele şi băieţii, şi femeile şi bărbaţii; şi se fac multe giguri de sumani, şi lăi, şi de noaten, care se vând şi pănură, şi cusute; şi acolo, pe loc, la negustori armeni, veniţi înadins din alte târguri: Focşani, Bacău, Roman, Târgu-Frumos, şi de pe aiurea, precum şi pe la iarmaroace în toate părţile. Cu asta se hrănesc mai mult humuleştenii, răzeşi fără pământuri, şi cu negustoria din picioare: vite, cai, porci, oi, brânză, lână, oloi, sare şi făină de păpuşoi; sumane mari, genunchere şi sărdace; iţari, bernevici, cămeşoaie, lăicere şi scorţuri înflorite; ştergare din borangic alese, şi alte lucruri, ce le duceau lunea în târg de vânzare, sau joia pe la mănăstirile de maice, cărora le vine cam peste mână târgul. Apoi dar, mai rămâi sănătoasă, mătuşă Mărioară! vorba de dinioarea; şi-mi pare rău că nu-i vărul Ion acasă, că tare-aş fi avut plăcere să ne scăldăm împreună… Dar în gândul meu: Ştii c-am nimerit-o? bine că nu-s acasă; şi, de n-ar veni degrabă, şi mai bine-ar fi!… Şi, scurt şi cuprinzător, sărut mâna mătuşei, luându-mi ziua bună, ca un băiat de treabă, ies din casă cu chip că mă duc la scăldat, mă şupuresc pe unde pot şi, când colo, mă trezesc în cireşul femeii şi încep a cărăbăni la cireşe în sân, crude, coapte, cum se găseau. Şi cum eram îngrijit şi mă sileam să fac ce-oi face mai degrabă, iaca mătuşa Mărioara, c-o jordie în mână, la tulpina cireşului.

— Dar bine, ghiavole, aici ţi-i scăldatul? zise ea, cu ochii holbaţi la mine; coboară-te jos, tâlharule, că te-oi învăţa eu!

Dar cum să te cobori, căci jos era prăpădenie! Dacă vede ea şi vede că nu mă dau, zvârr! de vro două-trei ori cu bulgări în mine, dar nu mă chiteşte. Apoi începe a se aburca pe cireş în sus, zicând: Stai, măi porcane, că te căptuşeşte ea, Mărioara, acuş! Atunci eu mă dau iute pe-o creangă, mai spre poale, şi odată fac zup! în nişte cânepă, care se întindea de la cireş înainte şi era crudă şi până la brâu de naltă. Şi nebuna de mătuşa Mărioara, după mine, şi eu fuga iepureşte prin cânepă, şi ea pe urma mea, până la gardul din fundul grădinii, pe care neavând vreme să-l sar, o cotigeam înapoi, iar prin cânepă, fugind tot iepureşte, şi ea după mine până-n dreptul ocolului pe unde-mi era iar greu de sărit; pe de lături iar gard, şi hârsita de mătuşă nu mă slăbea din fugă nici în ruptul capului! Cât pe ce să pună mâna pe mine! Şi eu fuga, şi ea fuga, şi eu fuga, şi ea fuga, până ce dăm cânepa toată palancă la pământ; căci, să nu spun minciuni, erau vro zece-douăsprezece prăjini de cânepă, frumoasă şi deasă cum îi peria, de care nu s-a ales nimica. Şi după ce facem noi trebuşoara asta, mătuşa, nu ştiu cum, se încâlceşte prin cânepă, ori se împiedică de ceva, şi cade jos. Eu, atunci, iute mă răsucesc într-un picior, fac vro două sărituri mai potrivite, mă azvârl peste gard, de parcă nici nu l-am atins, şi-mi pierd urma, ducându-mă acasă şi fiind foarte cuminte în ziua aceea….

Dar mai în deseară, iaca şi moş Vasile, cu vornicul şi paznicul, strigă pe tata la poartă, îi spun pricina şi-l cheamă să fie de faţă când s-a ispăşi cânepa şi cireşele… căci, drept vorbind, şi moş Vasile era un cărpănos ş-un pui de zgârie-brânză, ca şi mătuşa Mărioara. Vorba ceea: A tunat şi i-a adunat. Însă degeaba mai clămpănesc eu din gură: cine ce are cu munca omului? Stricăciunea se făcuse, şi vinovatul trebuia să plătească. Vorba ceea: Nu plăteşte bogatul, ci vinovatul. Aşa şi tata: a dat gloabă pentru mine, şi pace bună! Şi după ce-a venit el ruşinat de la ispaşă, mi-a tras o chelfăneală ca aceea, zicând:

— Na! satură-te de cireşe! De-amu să ştii că ţi-ai mâncat liftiria de la mine, spânzuratule! Oare multe stricăciuni am să mai plătesc eu pe urma ta? Şi iaca aşa cu cireşele; s-a împlinit vorba mamei, sărmana, iute şi degrabă: Că Dumnezeu n-ajută celui care umblă cu furtişag.

Mă cuprinde dorul de copilărie câteodată. Oare cum am supravieţuit fără Jetixi, Batmani şi alte orori de le mai vezi  la televizor pe posturile dedicate copiilor? Uitaţi-vă şi voi măcar o dată pe canalul tv care-si spune Jetix.  După asta, mai vorbim…

Reclame
11 comentarii leave one →
 1. klausen1976 permalink
  iunie 12, 2010 15:16

  stii cum m-am lasat de furat cirese ? .. am urcat pe un gard ca sa sar in pomul respectiv … Numai ca am calculat gresit distanta si am aterizat in curtea omului … avea caine … restul e poveste 🙂 🙂

  • iunie 12, 2010 20:20

   deci eu pot sa fur linistita cirese ca mie nu mi s-a intamplat nimica :)) (saracutzu de tine… chiar imi pare rau. dar bine ca acuma ai ce ne povesti 🙂 )

 2. mishulake permalink
  iunie 12, 2010 15:25

  Io nu furam cirese, se grijise bunica sa fie in gradina si ciresi, si visini, nuci , perji, zarzari,gutui, meri, peri nu, da’ erau in vecini pe nefurate, n-am comis infractiuni.
  Stiu programele de cartoons, o pacoste…

 3. iunie 12, 2010 20:21

  bravo fata. ce misto ca ne-ai adus aminte. radeam ceva de groaza la povestirea aata cand eram mica 🙂

 4. iunie 13, 2010 0:14

  GEORGIANA ,am intrat sa salut lumea pe aici .
  Dl Mishu , m-a omorat omu ala….(l-am gasit pe scribd)

  • mishulake permalink
   iunie 13, 2010 1:21

   multumesc si eu de scribd ! Toate cele bune !

 5. iunie 13, 2010 9:16

  Excelent. Mi-am adus aminte – uite, şi acum câteva zile vorbeam cu Geanina despre asta – cum mergeam cu prietenii la furat de cireşe prin cartier. Doamne, palpitant mai era!

 6. iunie 13, 2010 19:51

  Noi furam noaptea, de la un vecin de peste deal, care avea cireşe de-alea văratice. În curtea bunicilor erau doar doi cireşi amărui, care dădea rod mult prea târziu pentru răbdarea noastră. 🙂

 7. iunie 13, 2010 19:54

  o singura data am fost la furat. de cirese. in bucuresti.
  atunci am invatat sa injur de la pensionarii din blocul in a carui fata era un cires imens, care rodea devreme…

 8. iunie 13, 2010 21:19

  eu cred ca v-am batut pe toti :)) am fost la furat de cirese, de dude, de mure (aoleo ce rau era mosul ala cum ne alerga cu un bat imens sio gros :)) ), de corcodusi si de lacramioare (aici era o baba tataroaica ce era cu ochii pe lacramioarele ei toata ziua de nici la wc nu cred ca se ducea) 😉

 9. iunie 14, 2010 8:40

  ba, flori e pacat sa furi… da’ cirese… aia nu 🙂
  te iarta Dumnezeu ca esti copil. si daca erau la piata iti cumparau parintii. dar nu erau 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: