Skip to content

Sinistrul televizat

iunie 16, 2010

de Andreea Pora

Atâta vreme cât actorii politici şi media sunt aceiaşi – oricine ar guverna ţara -, diferenţa dintre răul cel mare şi cel mai mic este insignifiantă, iar criza ar avea probabil aceeaşi evoluţie.

Sunt perfect de acord că Guvernul Boc este o dezamăgire, că politizarea şi clientela au făcut ravagii în buget, iar contractele şi achiziţiile dubioase vor continua, în pofida presiunii FMI şi a opiniei publice. Am serioase îndoieli că măsurile vor fi aplicate, că reducerea pensiilor mici este dintre cele mai inspirate, că miniştri precum Vlădescu, Şeitan, Berceanu, Blaga, Videanu au inteligenţă şi viziune economică, dar mai ales că vor fi dispuşi să taie în carnea vie a nepotismelor şi cumetriilor. Aşa cum sunt convinsă că şmecherii din administraţia locală sau din companiile de stat vor găsi metoda de a se fofila de la austeritate. Da, există toate motivele din lume pentru o critică dură a Executivului, pentru nemulţumire, proteste sau chiar greve.

Numai că, exact ca în campania electorală, strigăturile şi invectivele care ţin loc de opinii, distorsionarea şi prezentarea trunchiată a informaţiilor, manipularea, gesturile mari şi ideile puţine pe post de analiză au ca unic scop amplificarea nemulţumirilor şi direcţionarea urii. Asistăm la un sinistru televizat, care ne face iarăşi unici în peisajul media european.

Butonaţi, vă rog, pe orice canal doriţi din Franţa, Spania, Ungaria, Italia sau ce mai prindeţi prin satelit şi spuneţi dacă mai vedeţi ceva similar cu ceea ce fac Antenele şi Realitatea. Peste tot se discută despre criză, se fac analize şi dezbateri, se prezintă cifre şi comparaţii, se critică, uneori destul de apăsat, măsurile luate sau se prezintă alternative, se dau imagini de la mitinguri şi proteste, dar nicăieri nu veţi vedea o astfel de revărsare isterică şi fără limită, o astfel de propagandă şi de instigare. Niciunde nu veţi auzi politicieni folosind sintagme de genul „clan de ploşniţe“, „şleahtă de milogi“, cum face Crin Antonescu, şi nici propuneri de „referendum pentru măsurile guvernului“, lansate de Victor Ponta.

Nu veţi vedea pe croluri titluri precum „Guvernul şoc şi groază“, „Boc-sapă de lemn“, „Sinistrul guvernează“, „Viaţa sub sinistru“, „Pensionarii terorişti“, „Le-a tăiat norocul“, „Ministrul Vişeanu“. Şi nici nu veţi auzi din gura vreunui moderator „aprecieri“ la adresa invitaţilor de tipul „vestala guvernului“ (Adrian Ursu către Alina Bică, secretar de stat la Justiţie, care explica precedentul folosit de guvernul PDL-PSD în ce priveşte articolul 53 din Constituţie), ţipete ca la Dana Grecu sau manipulări à la Răzvan Dumitrescu (mă întreb cu cât va fi plătit de Voiculescu, dacă cei 10.000 de euro de la Vântu nu-i sunt suficienţi?), care, mai nou, aduce în studio mase de presiune formate din pensionari şi bugetari (scena în care o etichetează drept arogantă şi nesimţită pe aceeaşi Alina Bică, folosindu-se de ajutorul unei bugetare disperate până la lacrimi, a fost magistral aranjată). Niciunde în lume nu veţi asista la linşaje media combinate cu legea omertei (aşa cum beneficiază Blaga, de exemplu) ca la Antena 3 şi Realitatea.

De fapt, ce să ne mirăm? Nimic nou sub soarele României. Aceiaşi actori, aceiaşi politicieni, aceiaşi moguli cu jurnaliştii lor. Motiv pentru care nu ar strica un scurt exerciţiu de imaginaţie. La guvernare se află PSD şi PNL, preşedinte Mircea Geoană, deficitul bugetar tot spre 9%. Credeţi că partidele conduse de Dragnea, Vanghelie, Voicu, Fenechiu, Vosganian, Antonescu ar fi avut mai puţină clientelă, corupţie şi reţele, mai puţine contracte pentru baroni, achiziţii mai rezonabile? Sau că renunţarea la cota unică şi lipsa unui acord cu FMI ar fi fost soluţia de ieşire din criză? PSD, cantonat într-un stângism agresiv, ar fi respins restructurarea sectorului bugetar şi de ajutoare sociale, adică ceea ce fac toate ţările din Europa, impunând impozitarea progresivă, măsură care ar fi sufocat puţina clasă de mijloc existentă şi ar fi falimentat firmele. PNL ar fi trebuit să accepte, aşa cum a acceptat măsurile populiste ale PSD pe vremea când a rezistat la guvernare doar datorită acestui troc. Ar fi acceptat, ca şi atunci, o Românie bugetofagă, nereformată şi clientelară, la care s-ar fi adăugat o fiscalitate ameţitoare. S-ar fi prăbuşit sau nu în aceste condiţii economia? Dar, mai ales, s-ar fi comportat PDL, aflat în opoziţie, altfel decât o fac acum PSD şi PNL? În esenţă, schimbând rolurile ar fi fost altceva?

Probabil că nu. Dar ceea ce ştiu cu siguranţă este că televiziunile mogulilor ar fi avut un cu totul alt discurs. Trompetele Apocalipsei ar fi revărsat doar lapte şi miere, falimentul privaţilor ar fi devenit „necesitate economică“ şi am fi lecturat liste cu „salariile nesimţite“ din multinaţionale. Nici vorbă de vreun „şoc şi groază“ cu contractele „băieţilor deştepţi“ din PSD şi PNL, nicio investigaţie despre achiziţiile din banul public, iar în situaţia în care clientela nu ar fi putut fi dosită în debarale, i s-ar fi găsit argumente economice şi europene. Gâdea şi Stan ar fi discutat seară de seară cu Antonescu, Geoană, Rodica Stănoiu, Sergiu Andon, Ciorbea şi Atanasiu despre trista moştenire lăsată de „dictator şi ploşniţele lui“. „Sinistrul“ ar fi plecat în bejenie, iar Voicu şi Vanghelie ar fi devenit invitaţi permanenţi la Grecu şi Dumitrescu. De fapt, dacă ne uităm mai bine, sunt singurii politicieni care lipsesc acum din peisajul mediatic. Din motive obiective, e drept.

Atâta vreme cât actorii politici şi media sunt aceiaşi – oricine ar guverna ţara -, diferenţa dintre răul cel mare şi cel mai mic este insignifiantă, iar criza ar avea probabil aceeaşi evoluţie. Lipsa de alternativă este înfricoşătoare. Ea se vede limpede pe cele două televiziuni bântuite de sinistru. Este unicul beneficiu al existenţei lor.

Reclame
14 comentarii leave one →
 1. iunie 16, 2010 12:32

  Georgiana stii ca Romania va fi suspendata datorita regimului Basescu din UE?,zi linistita !
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 2. iunie 16, 2010 12:43

  O ţară tristă. Plină de oameni sictiriţi… Păcat.

  • iunie 16, 2010 14:39

   Cristi, hai mai, ca nu suntem chiar toti sictiriti! Uite eu de exmplu, nu’s! 🙂

 3. iunie 16, 2010 13:26

  Biata pora! Derbedeul ei preferat a nimicit Ţara, iar ea tot cu mogulii se războieşte…

  • iunie 16, 2010 14:30

   Vania, nu ma intereseaza ce simpatii are, spun doar ca la faza cu televiziunile are perfecta dreptate! Cum bine a zis ieri ( nu retin exact cine), ca votatul de ieri nu trebuia televizat, prea s-a transformat in circ…

 4. iunie 16, 2010 14:30

  Eu de trei ani nu m-am mai uitat la Tv, nu mai pot, ma sufoc… Am ajuns ca sectantii aia care fug de televizor ca de dracu, lumea vorbeste in jurul meu: ai vazut la jurnal,ce chestie, domne’, iar eu nimic, or zice ca sunt un soi de retardata. Nu mai suport sa le vad mutrele, indiferent de culoare, ca de fapt tot un drac. Asta e ! In schimb imi place sa intru pe cate un blog destept si sa vad ce mai zice lumea. Cealalta lume…

  • iunie 16, 2010 14:34

   Alexandra, nici eu nu’s toata ziua cu telecomanda in mana, da’ chiar si cand frunzaresc canalele tot mai dau peste niste isterici care’si scuipa plamanii pe acolo 🙂 Si eu, asemenea tie, prefer sa flecaresc cu amicii mei virtuali pe bloguri… Te pup, o zi frumoasa’ti doresc!

 5. mishulake permalink
  iunie 16, 2010 17:03

  Pen’ca toate tre sa poarte-un nume:
  ” Basescu e de vina ! ” , ” NoBasescuDay ! ” !!!!
  ( de la Petru Groza la Iliescu si Mircea Geoana nu se pune…)

 6. Anonim permalink
  iunie 18, 2010 9:33

  Georgiana, lasa ca daca nu zici tu zic eu!
  Rusine sa-ti fie tanti Pora! Dupa ce ca esti urata mai esti si “PDLista”! Daaa-teeee draaacuu! Ai dreptate cu antenele si realitatile care sunt clar aservite. Mai bine ne uitam la B1, Zero TV, Favorit si Taraf nu? Ca ultimele sunt cu adevarat impartiale…
  Esti si matale impartiala prin omisiune, nu-i asa?
  Daca vreti intr-adevar impartialitate mai bine urmariti posturi TV plasate intre cele doua grupuri ca cum ar fi Discovery sau National Geografic (asa pica la mine, la voi nu stiu cum e).
  De altfel daca n-a auzit tanti Pora cica posturile de televiziune se hranesc cu o chestie care se numeste “rating” (nu le hranesc eu dar se ocupa altii). Asa ca e treaba lor cum isi procura “hrana” de orisice culoare o fi ea.

  @mishulake se pune cum sa nu se puna:
  Petru Groza: mort demult ca si multi altii
  Iliescu: l-o judeca Dumnezeu daca justitia n-a putut
  Geoana (Mihaela dragostea lui): cadavru politic

  Si ultimul pe lista cu voia majoritatii Basescu (Draga Stolo): cei care striga acum “Jos Basescu” fac o mare greseala… oare nu se stie ca un comandant paraseste ultimul corabia? Deci baietii… voi primii!

  Mai ramane sa-l vad si pe Vadim presedinte si pot sa ma duc linistit la loc de verdeata ca le-am trait pe toate!

  Si apropo de Taraf am auzit ca manelele au cea mai pura origine rromaneasca (da sunt rrait) inca de pe vremea fanariotilor si pe principiul ca tiganii sunt de fapt rromi as zice ca manelele sunt de fapt romanele.
  Bhaaa, care ai o masina a timpului ? Sa ma duc sa le dau alora de-au inventat manelele cateva babastoace peste cap si sa-i pun sa asculte AC/DC sa-si bage mintile-n cap!

  Hai c-am zis si eu neste treburi care sa ma consacreze pe persoana fizica anonima… care este!

  Am plecat, “firea-ti “ ai dracu’! Ca-mi sunteti simpatici!

  P.S.: Georgiana sa nu dai IP-ul meu la nimeni ca ma tremete tanti Nutzi sa construiesc la visul lu’ ‘Nea Nicu Ceasca… canalu’ Dunare-Bucuresti (a avut idei bune raposatu, nu?)

 7. Anonim permalink
  iunie 19, 2010 14:56

  Asa si este!
  In afara de a-mi expune opiniile personale, am vrut sa subliniez ca TOATA media si presa este impartiala… depinde numai de care parte a impartialitatii se plaseaza! Atat.
  M-am lungit si am divagat, dar esenta cam asta era!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: