Skip to content

Testul SOV

Septembrie 14, 2010

Neplăcerile de după prăbuşirea FNI – procurori care trimiteau citaţii, presă agresivă, armaghedoane care dezvăluiau ingineria financiară şi relaţiile cu puternicii zilei, anchetarea lui Popa şi Vlas – l-au convins pe Sorin Ovidiu Vântu că, pe lângă securişti, intelectuali şi artişti cumpăraţi la pauşal, îi mai lipseşte ceva: un trust media. Cortegiului de simbriaşi, care-i întreţineau ego-ul aflat mereu în suferinţă, care făceau în locul lui treburile murdare ale îmbogăţirii şi-l păzeau de furia mulţimii păgubite, li s-au adăugat jurnaliştii şi analiştii. Toţi plătiţi regeşte, adică la tarif de „general“ SIE.

Rolul lor a fost de la bun început unul singur: să-l păzească de puşcărie. Pentru asta trebuia să câştige Geoană alegerile, ziua în care „toată lumea râde, cântă şi dansează“, într-o horă a „pupatului pe gingii“, a fost ratată doar din siguranţa lucrului gata înfăptuit. Pentru asta, după alegeri, critica justificată a unui guvern neperformant şi deoseori neprofesionist s-a transformat în linşaj mediatic, devenit cutumă. Dacă Boc cade şi Băsescu e suspendat, guvernul de criză Ponta-Antonescu îngroapă la pachet dosarele „reţelelor“ Voicu şi Vântu. Infractorul Popa va rămâne la Jakarta, Vlas la puşcărie, iar Vântu – devenit „prieten loial, poet şi disident“, intelectual pe lângă care Titu Maiorescu era un biet semidoct – revine, liber de sarcinile juridice, la patronajul Realităţii.

Şi cine ştie, Cătălin Voicu prinde iar un loc pe lista PSD. Pentru asta luptă cot la cot asociaţiile pentru protecţia animalelor, Hurezeanu, CTP, Patriciu şi Transparency International, alături de Ciuvică şi Chirieac (finanţator de criză al Realităţii TV). Pentru asta Păunescu şi Dinescu respiră împreună, cu nesaţ, aerul înmiresmat lăsat de trecerea banilor prin conturi. Lipsesc din peisaj ecologiştii, homosexualii, fermierii. Deocamdată.

Spre deosebire de campania electorală, de data aceasta, dejecţiile jurnalistice au o miză strict individuală. Probabil, ea diferă de la caz la caz. Prin zidul făcut în jurul celulei lui Vântu şi punând în aplicare ordinul dat de acesta – „nu închinaţi Realitatea nimănui“ –, nu a răzbătut nicio informaţie despre FNI, Gelsor sau reţeaua securistică a acestuia. În schimb, pe zid au fost lipite listele negre ale lui Nistorescu, cuprinzându-i pe „fripturiştii lui Băsescu“, cum altfel, care nu se aliniază susţinerii martirului SOV.

Avocaţii mogulului, pe care, iată, l-a ajuns „răzbunarea tiranului“, nu s-au ostenit să facă legătura între „generalul“ trimis de Vântu să-l „protejeze“ pe Nicolae Popa de justiţie şi securiştii care conduceau filialele FNI. Emil Hurezeanu a uitat, din motive pe care prefer să nu le cunosc, ce scria în 2000: „în spatele FNI şi al băncilor care-i stau în spate se ascund interesele reprezentanţilor fostei Securităţi, regrupaţi în partidele neocomuniste şi cercurile de afaceri interesate în blocarea şi încetinirea privatizării“ (revista 22). Ce să mai discutăm de Mugur Ciuvică, ale cărui Armaghedoane dedicate „escrocului Vântu“ şi „afacerilor sale necurate“ l-au făcut pe Năstase să-l salte de pe stradă. Niciun jurnalist, comentator sau politician (fost CDR-ist) nu a îndrăznit să spună că ingineria FNI a fost pusă la cale şi cu ajutorul celor 27 de firme din grupul Gelsor, în care lucrau „peste 90% foşti ofiţeri ai Securităţii“ (Costin Georgescu, fost şef SRI). Din lista „coincidenţelor“, întoarsă pe toate feţele, a lipsit exact cea legată de ziua de 2 decembrie: arestarea lui Popa, începerea urmăririi penale a lui Vântu, vizita de relaxare a lui Geoană. Sau coincidenţa dintre vizita la Jakarta a lui Dan Diaconescu şi telefonul dat de Vântu acestuia (în timpul strădaniilor jurnalistice, evident, de a-l contacta pe Popa). Ca să nu mai vorbim de culmea coincidenţei: întârzierea banilor de salarii în trustul Realitatea şi „cisternele“ care plecau în Indonezia.

Cu toată strădania curtenilor, campania „Free Vântu“, după modelul Patriciu, Becali, Diaconescu, nu va prinde la public, iar transformarea acestuia în victimă-erou va fi un eşec dintr-un motiv simplu: „stimabilul“ a băgat mâna în economiile a 300.000 de oameni şi în bugetul altor câteva milioane de contribuabili, care au plătit despăgubirile date de stat păcăliţilor. Şi românul, aşa cum se vede în acest moment şi aşa cum l-a învăţat chiar Realitatea, e sensibil la buzunar. Vrea „respect“, nu să-i fie insultată inteligenţa.

Excesul de zel are însă şi o altă miză. Dacă dosarul Vântu este ratat, justiţia este decredibilizată definitiv şi nu rămâne decât să urmărim sfatul lui Patriciu: privatizarea. Măcar atunci am şti o socoteală. Ca şi „reţeaua lui Voicu“, Vântu şi ai săi „golănaşi“ şi „tătici“ penali, plătiţi cu milioane de euro ca să scape de gratii, sunt un test pentru judecători. Vom vedea în zilele următoare dacă îl vor trece. Vom vedea dacă Vântu îşi va putea achiziţiona şi „judecători de curte“, nu doar intelectuali şi ziarişti.
Andreea Pora

Reclame
34 comentarii leave one →
 1. Septembrie 14, 2010 21:01

  Un articol excelent. Bine documentat. Eu aştept momentul în care SOV va ieşi triumfător din arest şi va spune „Am învins!” Va fi bomboana pe colivă…

 2. mishulake permalink
  Septembrie 14, 2010 22:39

  Excelenta analiza Andreei Pora. In toata tevatura asta singurul care m-a dezamagit este Hurezeanu… In rest toti au fost, sunt, previzibili !
  Off topic :
  ( Maine schimb aeru’ , plec la Emilia ! )
  ( Romagna .)

  • Septembrie 14, 2010 22:41

   Mishulake, n’ai nevoie de ajutor? Daca da, ia’ma si pe mine! 😛
   Una peste alta, drum bun si ne chipintacium si de acolo, nu?

 3. Septembrie 14, 2010 22:42

  Sunt curioasa ce zodie e Andreea Pora si daca are cont de FB, messenger, numar de telefon si daca eu pot sa am toate acestea 😀
  Daca nu, poate-i transmite cineva c-o iubesc ca si pe stapana blogului asta?

  • mishulake permalink
   Septembrie 14, 2010 22:46

   Angie ! io vaz ca si samana aste doo fete, AP si GM ! Ce zici?

 4. Septembrie 14, 2010 22:52

  poate la freza, mishulake. Cand se trezeste Georgiana din somn.

  • Septembrie 14, 2010 22:57

   :)) 😀 😀 😀 Sunteti deliciosi amandoi!
   Angelico, am intors internetul asta cu fundu’n sus si n’am gasit nica biografie Pora! M’ai starnit acu’, na!

   • mishulake permalink
    Septembrie 14, 2010 23:04

    nici Wikipedia.org nu stie mai multe, dar ceva info se pot selecta.

 5. mishulake permalink
  Septembrie 14, 2010 22:57

  • Septembrie 14, 2010 23:00

   De va veni la mine Vantu, il voi duce de unde’a venit! adica dupa gratii! 😀

   • mishulake permalink
    Septembrie 14, 2010 23:06

    Da, da’ ce toamna superba in videoclip !

 6. Septembrie 14, 2010 23:12

  Mishulake, toamna e superba in general! Mie’mi place la nebunie!

 7. mishulake permalink
  Septembrie 14, 2010 23:13

  (SLVC blocat?)

 8. Septembrie 14, 2010 23:36

  Nu vă faceţi iluzii, Vântu’ nu va face puşcărie .

  • mishulake permalink
   Septembrie 14, 2010 23:49

   Ii arat oleak pisica !
   Am auzit p-undeva ca avocatii aparatori de mafioti, au curaju sa se bage la aparare deoarece sunt in stare sa comande in sistem diferite forme de vicii de procedura !

 9. mishulake permalink
  Septembrie 14, 2010 23:39

  Constatai o pauza d-o ora !!!
  Apropos de SOv, ierea pe vremurile elelante unu-n Bucuresti, Stefanescu, de avea retea de falsificat vinuri, arestat fiind il bateau sa spuna tot, dup-o zi il bateau sa nu mai spuna…!

 10. Septembrie 14, 2010 23:43

  Kekee!

 11. mishulake permalink
  Septembrie 15, 2010 0:12

  Bai ! nu-mi iese din cap traiectoria lu Hurezeanu ! de la Echinox-ul clujean, bursa Herder, Europa libera, Deutche Welle, consilier personal la Nastase, masina de spalat pentru sov ! S-a Dinesc-izat si asta !

 12. Septembrie 15, 2010 0:30

  Care-i baiu’ tu Angelă, tu ?

 13. Septembrie 15, 2010 9:45

  excelent editorialul Andreei Pora. Imi place de ea. E o tipa realista, pragmatica, informata si nu se lasa influentata sau manipulata.

 14. cristiangheorghe permalink
  Septembrie 15, 2010 10:11

  Din păcate e un război pe care nu-l câștigă nimeni.

 15. doctorultau permalink
  Septembrie 15, 2010 11:49

  se bat ei cu-ai lor și pierd ai noștri

 16. Alexandru permalink
  Septembrie 15, 2010 11:58

  M-am spariet ca tu esti ana cu lista…
  Scuze,o sa revin

 17. Septembrie 15, 2010 13:46

  Cristi, poate da, poate nu….
  Doctorultau, aflam azi ce se întâmplă!
  Alex, care listă?

 18. kekee permalink
  Septembrie 15, 2010 15:04

  băi, voi nu v-aţi gândit că SOV joacă pentru băsecu ?
  Că „espre” l-a futat pe Geoană, şi că acuma de comun acord cu băsecu fac toată parodia asta , „ca să vede” lumea că băsecu’ încearcă să bage la răcoare pe cei răi, şi că e contra securiştilor ( la filialele FNI erau direcori securişti ) , ca să îşi mai spele imaginea, şi să deturneze atenţia românilor de la căcatul general.
  Oricum, nu visaţi, SOV nu va face puşcărie.

  • Septembrie 15, 2010 20:20

   kekee, m’am gandit si la asta, sa stii. Tot ce-i posibil… Oricum suntem prea mici!

 19. mishulake permalink
  Septembrie 16, 2010 10:18

  Cred ca s/a dat ordinul , in sistem , pentru aranjarea viciilor de procedura ! Se vor lungi termenele de judecata etc, samd . QED ! Plata si rasplata , la final, dupa prescriere !

  ,,Pe parcursul şedinţei de ieri, apărătorii lui SOV s-au referit şi la eventuale greşeli de procedură făcute de anchetatori. În rezoluţia pe baza căreia Vîntu a fost pus sub acuzare, a arătat Nazat, anchetatorii susţineau că fapta (favorizarea infractorului Nicolae Popa – n.r.) s-ar întinde din octombrie până pe 2 decembrie 2009. Dar Parchetul General a cerut Tribunalului Bucureşti autorizaţie de monitorizare operativă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, pe motiv că s-ar pregăti săvârşirea unei infracţiuni, abia pe 4 decembrie 2009. Cu alte cuvinte, procurorii au cerut monitorizarea unei fapte care se consumase deja.,,

 20. mishulake permalink
  Septembrie 16, 2010 10:21

  Asta/i din filmele cu si pentru prosti!

  ,,Observaţia lui Costiniu

  Chiar dacă omul de afaceri nu a avut rezerve în a recunoaşte autenticitatea interceptărilor, judecătoarea Viorica Costiniu i-a atras totuşi atenţia procurorului că o parte din aceste interceptări, precum şi alte documente, nu sunt certificate de nimeni ca fiind autentice. Viorica Costiniu este soţia judecătorului Florin Costiniu, de la Curtea Supremă, anchetat şi reţinut pentru câteva zile în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu. Potrivit legii, un magistrat nu poate considera probă o notă de redare a unor convorbiri, dacă aceasta nu are un element de certificare din partea unui procuror.,,

 21. Pataphyl permalink
  Septembrie 17, 2010 3:21

  Jorji, brava pentru comentariu, aud că imaculata justiție, oarba de dumneaei mi-a făcut scăpat ex-concitadinul (cred că ți-am spus că-s romașcan la obîrșie). Ocazie cu care numita legată la ochi a intrat – sper definitiv – în movilița din fundu’ curții. Cu madam Costiniu pe post de moț maroniu! Oare cînd tragem apă pînă-n fundu’ curții, ca să putem trage apa, desigur! 🙂

Trackbacks

 1. Trafic cu Hituri (runda 33) « Blogul lui Teo Negură
 2. MUZEUL SATULUI DIN SIBIU (8) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: