Skip to content

Pâine bună, bună!

Octombrie 6, 2010
tags: ,

Azi am făcut pâine. A ieşit extraordinar de bine aşa că vă dau şi vouă reţeta! O puteţi testa cu încredere!

Ingrediente:

1 kg făină
1 lingură sare
5 linguri ulei
1 linguriţă zahăr
40g drojdie
550 ml apă călduţă (sau lapte)

Mod de preparare:

Făina şi sarea se amestecă într-un vas. În mijloc se face o adâncitură unde se pun: zahărul, uleiul şi drojdia. Treptat se adaugă apa călduţă (sau laptele) şi se amestecă până se dizolvă drojdia. Se ung tăvile cu margarină (sau unt), se tapotează cu făină după care se  aşează în ele aluatul pana la jumatatea grosimii tăvii. Se lasă la crescut. După ce aluatul a crescut, se unge  cu gălbenuş de ou şi se presară mac sau susan.
Se dau tăvile în cuptorul preîncălzit. Se lasă în cuptor 45 min.
Astăzi am făcut varianta cu lapte dar iese foarte, foarte bună şi cu apă.
P.S: Eu am pus în aluat şi un ou, aşa de capul meu si chiar nu i-a stricat!
Spor la treabă şi poftă bună!

Voi, dacă aveţi răbdare, puteţi împleti aluatul, e mai estetic. Aaaa! şi n-am avut nici mac în casă!

Pâinea asta aşa de bună se poate „asezona” cu un şniţel călduţ!😀

27 comentarii leave one →
  1. cristiangheorghe permalink
    Octombrie 6, 2010 23:23

    bună și pufoasă! felicitări!

  2. Octombrie 6, 2010 23:29

    Mulţumesc Cristiane! Dacă nu te iubeşte soacra, să-mi spui, că-ti păstrez colţul!😀

  3. Octombrie 6, 2010 23:31

    Ce poftă mi-ai făcuuuuuttttt !😛

  4. Octombrie 6, 2010 23:35

    Arici, n-ai ambiţie dacă nu-ţi faci in uikend!! Nu trebuie frământată, eu doar le-am amestecat pe toate! Pe bune! O să-ţi iasă o nebunie! Tu ai talent! hai că poţi!😉

  5. Octombrie 6, 2010 23:56

    Yum, Yum! Arată foarte bine! Oare nu ai mai făcut odată pâine?

    • Octombrie 7, 2010 0:01

      Cristinel, ba da! am mai facut dar nu cu lapte!😛 ce memorie ai!! esti tanar, na!

      • Octombrie 7, 2010 0:03

        Când e vorba de mâncare sunt foarte atent. Doar Năbădăiosu` a început de mic să se îndeletnicească cu ale gătitului. Îmbrățișări calde într-o seară de toamnă friguroasă!

  6. Octombrie 6, 2010 23:59

    Ştii că m-am uitat la o maşină d-asta care face pită, era parcă un Philips la 160-170 de euro. Puneai făină, apă, sare. Şi dimineaţa se pornea singură, aşa la fix că aveai pita proaspătă EXACT când te trezeai.
    Nu, pită nu fac , că mi se pare plictisitor, nu prea ai ce inventa. Am făcut de 3 ori. Mi-a ieşit bine. Odată am făcut-o dintr-un amestec de făine, a ieşit şi aia.
    Dar e bună ca afacere.
    Brutărie cu delicatese.
    Varii feluri de pîine, croissante ( pui şi un expresso italian, unde vei vinde pîinea- ca să poată lumea să îşi fia micul dejun ), patiserie.
    Puţin, da gustos, la preţuri adecvate.
    Dacă e făcut cum trebuie , merge.

  7. mishulake permalink
    Octombrie 7, 2010 0:12

    Io vreau numa’ nitel snitel, fara paine !

    • Octombrie 7, 2010 0:13

      Mishulake, fă-te încoa! am făcut o claie!!😀 Aaaa, poate aduci cu tine o palincă!😛

  8. mishulake permalink
    Octombrie 7, 2010 0:17

    Poate o piadina !
    hai sa-ti zic ceva
    http://www.kamikazeonline.ro/2010/10/ozzy-osbourne-a-ndracit-crestini-in-romania/

    • Octombrie 7, 2010 0:20

      Mishulake, astea-s povesti de adormit copchiii! E mai scrintit ala care a facut articolul decat Ozzy!😀

      • mishulake permalink
        Octombrie 7, 2010 0:29

        Aa! nici o problema, am semnalat numa’ !
        Da’ farina de care-i ? Oleiu-i de rasarita ? Drojdia, drojdia-i foarte importanta !
        Uite d-aia io raman la snitel ! C-am fost amainte la osteria del mare si am ciugulit pesti, caracatite, scoici, raci si alte alea, alge nu, cel mai mult mi-a placut vinu’ alb, la discretie dintr-on robinet. In rest, un stomac plin si o experienta bifata .
        Chelnerita romanca !

  9. Octombrie 7, 2010 0:35

    Farina e românească de 3 nule, oleiul e de floarea soarelui iar drojdia este din aia la cubuleţe de la Pakmaya. Să ştii că nu-i nimic de nepătruns la ea, e foarte uşor de făcut! dacă soţia ta vrea să facă vreodată, să-i recomanzi reţeta asta! e testată de mine şi garantez reuşita!
    Scoicile, caracatitele si fructele de mare nici pe mine nu mă dau pe spate! Eu cred că m-aş fi oprit tot la vin!😀 Îs cam reticentă când vine vorba de vietăţile astea marine…

    • mishulake permalink
      Octombrie 7, 2010 0:40

      Poate-ncerc io aici , in exil, asa de amoru’ artei, cam pe ce pun mana-mi iese !

      • Octombrie 7, 2010 20:11

        Zău?! =))
        Ultima dată pe ce ai pus mâna, așa de curiozitate? :))
        Nu-i riscant câteodată?😀

  10. Octombrie 7, 2010 10:10

    Bravo, Geo! Inseamna ca faci si cozonaci, nu?

    • Octombrie 7, 2010 12:10

      Alexandra, cozonac nu fac pentru că nu-mi place! In general nu mă dau în vânt după niciun fel de dulce! Tu faci?

  11. Zana Eficientei permalink
    Octombrie 7, 2010 12:57

    ca un cozonac arata si alta nu! o mananci cu ochii, ca gura e la distanta prea mare …🙂

    • Octombrie 7, 2010 13:04

      Zâna, bine c-am reuşit să-ţi fac şi eu poftă măcar o dată! Că tu mie… mi-ai stimulat glandele salivare de zeci de ori!!😀 Mulţumesc pentu aprecieri! De arătat, n-arată chiar f bine, adică puteam să fac o împletitură, da-s tare comodă… în schimb la gust este bunuţă tare!🙂 Sunt modestă, da ştiu!😀

  12. Carmen Negoita permalink
    Octombrie 7, 2010 18:47

    De frumoasă e frumoasă, de gustoasă… nu mai zic că papilele stau să explodeze, dar cu şniţelul ăla pe felie… m-ai omorât de tot. N-ai milă deloc de pofticioasa din mine. 😀 Yami, yami… numai cu bunătăţuri ne amăgeşti.🙂

    • Octombrie 7, 2010 20:12

      Bine zis: ne amăgește!
      Ia să vină în fața colectivului cu vreo trei pâini și un castron de șnițele și om crede-o! După ce le dăm gata!😀

  13. Octombrie 7, 2010 21:49

    🙂 felicitari! arata bine de tot! o adevarata pain au lait!

  14. Octombrie 8, 2010 0:52

    Carmen si Melania, ia veniti voi la Iasi sa va dau paine, hai!
    Leidi, sar’mana! Pupicei, fata draga!

  15. Octombrie 8, 2010 23:50

    omor pentru painea facuta in casa. Maine fac si io🙂

Trackbacks

  1. Manifest pentru iubire! « Cristian Dima

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: