Skip to content

Ardealu-i fruncea!

Ianuarie 16, 2011

Soarta, destinul, întâmplarea sau cum vreţi voi să-i ziceţi, a făcut ca în anul ce tocmai a trecut să cunosc oameni frumoşi. Unul mai frumos ca celălalt. Dar tot una din cele trei, soartă destin sau întâmplare, a făcut ca majoritatea să fie ardeleni. Sunt moldoveancă şi vă zic cu mâna pe inimă că ardelenii ăstia îmi merg la suflet. Sunt altfel şi asta se poate observa cu ochiul liber nu numai călcându-le pragul casei unde ai să fii primit c-o ospitalitate compleşitoare de-a dreptul,  ci doar păşind în Ardeal. O să-mi ziceţi că-s subiectivă eu dar, credeţi-mă că la faza asta chiar nu-s! Şi-am să vă spun şi de ce.
Se făcea că mă întorceam de la concertul cu Iron Maiden de-a avut loc în Cluj. Şi cum mergeam eu aşa agale spre hotel, îmi zic că ce-ar fi să caut ceva noduri în papură, că prea-mi plăcea oraşul! Mi-am propus să găsesc de musai o hârtie aruncată pe jos, un muc de ţigară, ceva, orice! Am făcut asta cale de trei sferturi de oră şi aveţi cuvântul meu de onoare că n-am găsit nimic! Cum se poate aşa ceva? Uite că se poate!
O altă chestie pozitivă a fost că se lucra mult la drumuri. Am prins zeci de bariere pe drumurile europene, şi trecând peste toată aşteptarea care nu-i deloc plăcută, am rămas cu un gust dulce pentru că da domnule! totuşi se mişcă ceva în ţara asta şi în special în Ardeal. Din momentul în care, pe drumul de întors acasă, am intrat în Moldova, gropile şi-au făcut apariţia şi până şi şoferii, aveţi cuvântul meu, sunt mult mai indisciplinaţi ca să nu le zic mârlani (în special aceia dintre ei care-s în posesia unui BMW sau Mercedes).
Să vă mai zic de frumuseţile arhitectonice de prin Oradea, Sibiu, Cluj sau Târgu Mureş? Nu vă mai zic. Cel mai bine ar fi, şi vă recomand cu toată căldura, să mergeţi în Ardeal şi dacă nu v-o plăcea să nu-mi ziceţi pe nume!
Ar mai fi încă multe de spus dar mă duc fuguţa la mama, care mă aşteaptă cu un peşte prăjit, un mujdei şi-o mămăligă aburindă!
Şi pentru că tot veni vorba de mâncare şi de ardeleni hai să vedeţi cam cum arată trusa de scule a unui ardelean!

Şi-o întrebare: Ce lipseşte totuşi din trusta asta? 😀

Anunțuri
46 comentarii leave one →
 1. Ianuarie 16, 2011 16:40

  bai! da-i incolo! Iasiu-i cel mai tare! Io acolo-sha m-am nascut! Da’ hai sa le dam si lor importanta … zi … ce le lipseste din trusa de scule??

  • Ianuarie 16, 2011 16:43

   Cool, hai bre, că şi eu tot la Ieşi m-am născut dar crede-mă pe cuvânt că oamenii de acolo sunt altfel! Nu dijeaba se zice că „omul sfinţeşte locul”!
   Ete na! păi ce? tu mi-ai zis ce făcea ăla cu tampoanele? 😀

 2. Ianuarie 16, 2011 17:00

  Lipseste brişca 😀

 3. coralie permalink
  Ianuarie 16, 2011 17:13

  ceapa lipseste, draga mea. iti spune asta o ardeleanca ce nu s-a saturat niciodata in viata ei de slana cu ceapa. m-am oprit din mancat numa’ pen’ ca s-au terminat deodata si ceapa si slana si pita. ca daca se termina numa’ slana, mai tai alta bucata, daca se termina ceapa, mai curat inca una…mda, parca are si cristian dima dreptate…

 4. coralie permalink
  Ianuarie 16, 2011 17:14

  tre’ musai sa vii si la alba iulia!

 5. Ianuarie 16, 2011 17:46

  Georgi, tu ești modoveanca mea preferată! No hai să te țuc!
  Auzi…să vezi tu la primăvară către vară, în Grădina Botanică…flori, aer înmiresmat, verde, o curățenie de nu te-nduri să calci aleile, susur de izvor, păi zici c-ai nimerir în rai! Așa-i Clujul meu, frumos și curat. Da la Iron Maiden n-am fost, că nu eram în Cluj. Vara, lumea-i în concediu!
  Din trusă…bine zice Cristian, lipsește brișca! :)))))

 6. Ianuarie 16, 2011 17:52

  o ceapă lipseşte jorji! că orice ardelean îşi ţine brişca la cingătoare. 😉
  te aştept la braşov când ai chef.

 7. Ianuarie 16, 2011 18:23

  PĂLINCAAAAAA !!!

  • Ianuarie 16, 2011 19:42

   Arici, raspuns corect, frăţică!!!!!!!! 😀

   • Ianuarie 16, 2011 20:28

    Eu cred că nu pălinca lipseşte din trusă, ci ceapa. Musai să fie lângă slană. Iar pălincoasa….aia e într-o canistră, separat! Că nu se-ncurcă ardeleanul cu sticluţe mici, îngrămădite în trusă! 😀

    Ai dreptate, Georgiana! Faini ardelenii. Am stat vreo 5 ani prin Ardeal, aşa că-i ştiu!

    No, servus!

 8. Ianuarie 16, 2011 19:57

  Cristi si Coralie, iaca vedeţi dacă nu-s ardeleancă? la brişcă şi la ceapă nu m-am gândit… 😀

  Mirela, te pupez tare, tare! promit că la vară vin iarăşi în Cluj!! am planurile făcute deja! abia aştept! m-aş porni de pe acum de acasă! 😀

  Psipsinica, Braşovul e pe listă, la vară „te calc”!! pregăteşte-te de marea întâlneală!! 😀

  • Ianuarie 16, 2011 20:04

   Te aștept, sigur n-am brișcă, nu țin, poate alții…
   În schimb, am vin de…Alba, am slană de…Mureș și aer bun de …Cluj! A, și ospitalitate! 🙂

   • Ianuarie 16, 2011 20:21

    Mireluca, abia aştept… nu-mi mai povesti aşa cu lux de amănunte că bălesc tătă tastatura asta!!! 😀

 9. Traian permalink
  Ianuarie 16, 2011 20:20

  @Giana
  Ai dreptate, Ardealul e altceva decat restul tarii;
  Regret ca n-am facut ” alianta ” cu o ardeleanca !

 10. Ianuarie 16, 2011 20:33

  Probabil are un bagaj in plus.
  Fara tuica de prune sau de mere nu-l vezi.
  Ia vezi,nu-i trusa din aia cu mai multe compartimente?

  • Ianuarie 16, 2011 20:40

   Fosile, trusa ta cum îi? Eu-s moldoveancă, nu ştiu unde să mă uit… 😕

 11. Ianuarie 16, 2011 20:40

  jorji, cu mare drag. la vară am deja pe listă moldovenii cum s-ar spune. mai e un blogger din zonă care m-a „ameninţat”. deja caut să refac provizia de jinars. 😉

 12. Ianuarie 16, 2011 20:49

  ceapa si stampa cu palinca!

 13. Ianuarie 16, 2011 21:30

  eu n-as zice ca lipseste, ci ca-i de prisos! e la haleala acolo cat pentru un regiment intreg! 😀

  • Ianuarie 17, 2011 0:17

   Red, pai tocmai de aia! ca sa poci manca tot, tre sa’ti faci oleaca de foame si daca nu cu palinca, atunci cu ce? 😀

 14. Ianuarie 16, 2011 22:52

  Georgiana, vad ca te-a marcat Ardealul nostru. Te invitam cu drag sa mai vii la noi. Mi-a placut trusa aceea. Uite ca niste turdeni, de la cativa km de Cluj au „inventat” o piesa legata de meniul traditional.

  • Ianuarie 17, 2011 0:19

   Gabita, sa stii ca chiar m’a marcat! pozitiv de tot! Poate data viitoare n’o sa mai fiu pe fuga si-o sa apucam sa ne vedem!!
   Faina piesa, n-o stiam! 😀

 15. Laura permalink
  Ianuarie 16, 2011 23:13

  No, ca am ajuns si io la spartul targului. Da’ macar stiu ce lipseste 🙂

 16. Traian permalink
  Ianuarie 16, 2011 23:33

  @Giana
  Cand s-o-mpartit norocu…

 17. cumasline permalink
  Ianuarie 17, 2011 0:05

  Pai si atunci, eu ce sunt, p#!@ calului? 😆

 18. Ianuarie 17, 2011 0:28

  Ca sa-mi fie bine cu trusa asta, pe care mi-o fluturi pe monitor, mai poftesc evident o tuica (de prune, de mere, de pere, de ce-o fi, numai sa aiba margele) sa taie grasimea si-apoi musai o bere neagra (de Ursus sau Silva, ardeleanca sa fie).
  N-am mai auzit moldovean/ca laudand ardelenii, bine ca o faci tu! Noi la vara vrem un uichend pe langa Iasi, sa comparam si noi locurile, oamenii, drumurile.

  • georgiana permalink*
   Ianuarie 17, 2011 0:30

   Cafeluto, musai sa’mi dai de stire cand veniti!! Abia astept sa va cunosc!!! Promiti??

   • Ianuarie 17, 2011 20:42

    S-ar putea sa te sunam (daca vom avea nr. tau de telefon): „Georgiana, suntem in Iasi!”, ca la mine nu se stie cand am sambata+duminica libera, asa ca numai pe nepregatite plecam. Ce zici?

 19. Ianuarie 17, 2011 11:05

  ca om lipsit de prejudecati, care a umblat in lung si-n lat prin romania, tin sa-ti spun ca mie imi e uneori rusine ca ardelenii sunt romani.unii sunt niste natarai aroganti care fac o propozitie in 14 ore.

  • Ianuarie 17, 2011 15:09

   :))) EO ce curaj ai! In viata mea nu mai generalizez. Se gasesc totdeauna binevoitori care sa foloseasca impotriva ta tocmai parerea ta formata pe drept si cu motive, banuiesc. Unele pareri pur si simplu nu trebuiesc exprimate in fata celor multi, daca-s mai multi ca tine. O sa te sfasie.
   In alta ordine de idei, Ardealul imi place si pentru prietenii mei de acolo.

 20. kekee permalink
  Ianuarie 17, 2011 11:31

  $ GG
  Ce ţi-ar mai creşte traficul dacă i-aş răspunde la EO.
  Dar m-am domolit, aşa că îi lăsăm pe cei fără PREjudecăţi care judecă pe alţii în călduţa şi mulţumitoarea lor superioritate.

 21. Ianuarie 17, 2011 11:48

  Noa, că epuizarăți tot ce aș fi avut de spus.
  Deci, din trusă lipsește ceapa. Brișca nu se pune, că ei se nasc cu brișca-n mână, deci nu le lipsește nici când mănâncă tort.
  Știați bancul ăsta?

  Cică un ardelean, la bar, cere o bere. Barmanul îi dă una la cutie. Scoate ardeleanul brișca, îi dă gaură și începe să bea. După care, mai cere una, cu care procedează la fel. La care, barmanul îi atrage atenția că respectiva cutie are un inel, de care, dacă tragi, se deschide o fantă prin care poți bea.
  -Ei, asta-i pentru ăia care n-au brișcă, îi explica ardeleanul, tacticos.

 22. flame permalink
  Ianuarie 17, 2011 14:55

  Giano, da-mi voie sa-ti spun ca nu numai ardelenii sunt ospitalieri. Si noi, moldovenii suntem la fel. In mare parte :), ca, deh, orice padure are uscaturile ei. Am fost pe la ei prin Maramures, si nu m-a dat gata ospitalitatea lor. Ceea ce mi-a atras atentia a fost faptul ca-si vad de treaba lor, sunt foarte harnici, au cele mai faine retete de afumaturi si prajituri 😉 Si palinca-i mortala ––> la propriu :))
  Soferii pot fi la fel de mocartani oriunde, nu numai in Moldavia asta saraca. Da, e saraca si cand intri in ea iti inteapa ochii nenumaratele case din chirpici, lasate pe-o rana, vopsite in culori aprinse, copiii murdari si descult, carutele trase de cai costelivi si taranii care-i biciuiesc fara mila……Nu vezi asa ceva in Maramures.

 23. Ianuarie 17, 2011 16:39

  Trusa este completa pentru ca brisca este carâmbul cizmei.

 24. Ianuarie 17, 2011 20:49

  Măi, măi, măi! dar ce discuţii s-au iscat pe aici în lipsa mea…
  deci până la urmă ce lipseşte? ceapa şi pălinca, da?

Trackbacks

 1. O poză şi o frază « Cristian Dima
 2. Un blog cu năbădăi
 3. Un blog cu năbădăi
 4. Parfumul, note și atitudini « Mirela Pete. Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: